Znani zmagovalci izbora - Najboljše lesene gradnje v letu 2016

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo je skupajs SPIRIT Slovenija junija letos objavil Javni natečaj za izbor naj lesene gradnje 2016, s katerim je želel spodbuditi arhitekte, naročnike in izvajalce k uporabi lesa, obenem pa jih povabiti k raziskovanju sodobnih arhitekturno-oblikovalskih načel, uporabi naprednih konstrukcijskih tehnik, upoštevanju okoljskih parametrov, uvajanju sodobnih energetsko učinkovitih sistemov ter ekonomski učinkovitosti gradnje. Namen je bil tudi približati leseno gradnjo potencialnim uporabnikom, da bodo bivali ali delali v človeku prijaznih zdravih lesenih zgradbah, ki ohranjajo gradbeno in likovno kulturo slovenskega prostora.

8. novembra je g. Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo na Gospodarskem razstavišču slavnostno podelil nacionalne nagrade za najboljše lesene gradnje v letu 2016. V kategoriji stanovanjske stavbe sta nagradi prejela Studio Pikaplus, Jana Hladnik Tratnik s. p. za objekt Lesena hiša in SoNo arhitekti za objekt Hiša M, v kategoriji javne stavbe Ravnikar Potokar arhitekturni biro za objekte v naravnem rezervatu Škocjanski zatok in v kategoriji poslovno-industrijski objekti Lamo d. o. o. za poslovno-skladiščni objekt G3 spirits. Podeljena so bila tudi posebna priznanja za dosežke na področju lesene montažne gradnje v Sloveniji, ki so jih prejeli Marles hiše Maribor, Friderik Kager in Lumar IG.

 HAF3722 HAF3723

  HAF3704 HAF3725

 HAF3729 HAF3730

  HAF3710

 


2. konferenca: RENESANSA MONTAŽNE LESENE GRADNJE V SLOVENIJI + EXPO po EXPO

banner konferenca

Kje: Maribor, Fakulteta za gradbeništvo, promet. inž. in arhitekturo
Kdaj: 21. oktober 2015 (od 17:00 do 21:00 ure)

Predstavitev slovenskih podjetij montažne gradnje: JELOVICA HIŠE, LUMAR, MARLES HIŠE, RIHTER MONTAŽNE GRADNJE, CBD…Kako graditi kakovostno, varčno in trajnostno – predstavitve na odru, predavanja, osebna izmenjava izkušenj. Sodelujoči: Dr. Miroslav Premrov, Doc. Dr. Vesna Žegarac Leskovar, Izr. prof. dr. Martina Zbašnik Senegačnik, Dr. Bruno Dujič, Dr. Miha Humar, Maruša Zorec. Vabljeni na enega največjih dogodkov na področju sodobne montažne lesene gradnje! PROST VSTOP! Prijave na: www.varčnahiša.si

O dogodku

  • Dogodek: 2. konferenca: RENESANSA MONTAŽNE LESENE GRADNJE V SLOVENIJI + EXPO po EXPO
  • Datum: 21.10.15
  • Ura: 17:00
  • Kraj: Maribor
  • Lokacija: Fakulteta za gradbeništvo, promet. inž. in arhitekturo
  • Država: SI

 


 Vabljeni na ogled razstave  VARČNA MONTAŽNA HIŠA IZ LESA na Gospodarsko zbornico Slovenije

Na razstavi, ki bo na ogled do 15. Marca 2015,  so predstavljeni izvedeni projekti, ki ozaveščajo javnost o možnostih arhitekturnega izražanja na področju kakovostne lesene gradnje. Predstavljene objekte odlikujejo sodobna, tudi drzna arhitektura prilagojena različnim geografskim okoljem, željam investitorjem in naravnanost k nizki porabi energije ter prijaznemu ravnanju z okoljem.
Sodelujejo priznana podjetja iz segmenta sodobne montažne gradnje iz lesa.
Razstavo je omogočila agencija  LOTOS s pomočjo sekcije SPLMS.  

Nekaj utrinkov iz razstave na GZS:

vhodss  razstava 1ss

 

 


 


 Riko Hiše v Franciji

toulouse julij 12 074toulouse julij 12 071V ponedeljek, 30. julija, so Riko Hiše v sodelovanju s francoskim partnerjem EcoCaza v mestu Parmiers pričeli z montažo 163 m2 velike pritlične hiše. Posebnost hiše je kombinacija Rikovih sten- polovica je izvedena v sistemu Riko Lesena, druga pa v sistemu Riko Plus. Hišo so zgradili v enem tednu kar je kot zanimivost bilo objavljeno tudi v lokalnem spletnem francoskem časopisu Ladepeche.fr kot "Enotedenska hiša" .
ECOCASA je podjetje iz Toulousa, ki je specializirano za ekološko nizkoenergijsko gradnjo in ponuja storitve od arhitekture, načrtovanja in izvedbe, vključno z vsemi inštalacijami, ki uporabljajo obnovljive vire energije, s katerimi dosegajo francoske standarde nizkoenergijske gradnje BBC.Podjetje  kljub regionalnemu nagnjenju k tradicionalni zidani gradnji uspešno prodira na trg, saj je to v kratkem času  že drugi projekt, ki so ga postavili v sodelovanju z Riko Hišami.  Prvo leseno masivno hišo so namreč v začetku letošnjega leta postavili v Villespyju (v okolici Toulousa).


  Lumar Obiskal predsednik vlade RS

Lumar 1 372012 212941V okviru dvodnevnega obiska Vlade Republike Slovenije v Podravski regiji je družbo LUMAR IG iz Maribora obiskal predsednik vlade RS gospod Janez Janša. V delegaciji predsednika vlade je bil tudi mag. Radovan Žerjav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.Obisk predsednika vlade RS gospoda Janeza Janše in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Radovana Žerjava kaže na dejstvo, da so naš razvoj, naša prizadevanja za okolju prijazno in energetsko učinkovito gradnjo, vse širše prepoznani in videni kot priložnost na katerih lahko Slovenija gradi svojo konkurenčno prednost in tudi tako najde rešitev za izhod iz krize, ki je še posebej izrazita v gradbenem sektorju. V Sloveniji imamo veliko lesa, ki bi ga s pravilno strategijo in pristopom lahko uporabili za nov zagon gospodarstva, nova delovna mesta, z inovativni produkti pa svetu pokazali naše znanje in strokovnost.

Več na povezavi:

LUMAR

 

 
 

 


7.7.2012 vas med 9:00 in 17:00 podjetje RIHTER vabi vna DAN ODPRTIH VRAT, ki bo v pasivni hiši v Braslovčah (Rakovlje 43 - sosed).
 


RIH-Kalar-C02
Predstavili vam bodo pasivno hišo, ki je zgrajena po konstrukcijskem sistemu Rihter pasiv, za katerega so si pridobili tudi certifikat Passivhaus inštituta iz Darmstadta, ki potrjuje, da ta konstrukcijski sistem ustreza najzahtevnejšim kriterijem, ki so potrebni za doseganje pasivnega standarda.

Ker je hiša še v gradnji, si boste lahko ogledali detajle kakovostne izvedbe pasivne hiše. Tako se boste lahko prepričali o izolativnosti zunanjega ovoja, pravilni vgradnji stavbnega pohištva ter zrakotesnosti ovoja. Prikazan bo tudi postopek izdelave fasade.

Na vaša vprašanja bodo z veseljem odgovarjali njihovi strokovnjaki za pasivno gradnjo. Tam bo tudi specialist  za strojne inštalacije, ki vam bo svetoval vse o najcenejših in najboljših načinih ogrevanja. Pri predstavniku banke Sparkasse pa se boste lahko pozanimali tudi o najugodnejših načinih financiranja.

Torej, če vas zanima pasivna gradnja in želite o tem izvedeti čim več informacij, ne smete zamuditi dneva odprtih vrat na pasivni hiši RIHTER.

 
RIHTER si je pridobil mednarodni  certifikat "Passivhaus" za sistem Rihter pasiv
 

rihter pasiv  

Z veseljem sporočamo, da si je tudi družba Rihter pridobila certifikat Passivhaus Instituta za njihov konstrukcijski sistem Rihter Pasiv.

S tem so se pridružili še dvema članoma sekcije SPLMS družbama Lumar IG in Marles hišam. S tem certifikatom člani sekcije SPLMS potrjujejo, da so njihovi sistemi preverjeni in potrjeni, s strani neodvisnih vrhunskih strokovnjakov, kot primerni za gradnjo pasivnih hiš. 

Za bodoče graditelje je to pomembna informacija. 

V pomoč jim bo pri izbiri zanesljivega partnerja, ki lahko ponudi preverjeno kakovost in vrhunsko znanje ter izkušnje. Institut Passivhaus dr.Wolfang Fiest iz Darmstadt-a je namreč edini Institut v tujini, ki podeljuje  certifikat, ki potrjuje ustreznost pasivnemu standardu za koncepte gradnje pasivnih hiš in že izgrajene pasivne objekte.

 

 


 Novo iz Jelovice

 Postavitev prvega pasivnega lesenega vrtca se je začela

1 Postavitev prvega pasivnega lesenega vrtca v Preddvori se je začelass  Jelovica je po uspešno zaključenih projektih postavitve lesenih energijsko varčnih vrtcih v Šentrupertu, Kamniku, Divači in Trzinu, začela s postavitvijo prvega lesenega pasivnega vrtca v Preddvoru. Vrtec je prvi javni leseni objekt za vzgojo in izobraževanje, ki je narejen v pasivnem standardu Ekosklada, za katerega je Občina Preddvor pridobila nepovratna finančna sredstva. Objekt v velikosti 1.500 m2 predvideva sedem igralnic, športno igralnico, večnamenski prostor, upravne in gospodarske prostore ter modularno zasnovan, da se lahko poveča za dve igralnici.Kakovost same izdelave in postavitve pasivnega vrtca je pomembna zaradi zagotavljanja predpisane zrakotesnosti in izolativnosti celotnega objekta. Kontrolo kakovosti bodo, poleg internih, izvajali še zunanji strokovnjaki Eko sklada, tako med samo postavitvijo, kot ob zaključku gradnje objekta konec avgusta 2012, ko se predvideva predaja objekta investitorju. 

 

 


 Jelovica biatlonki Teji Gregorin prenovila hišo v energijsko varčno

JTGSS

Jelovica je Teji Gregorin, naši najboljši biatlonki, prenovila hišo v nizkoenergijsko in varčno. Športnica je pred leti kupila leseno, montažno hišo Jelovica starejšega letnika, ki danes ne zadošča zahtevam energetske varčnosti. Jelovica je Gregorinovi hišo energetsko prenovila, saj v družbi izvajajo tudi energetske prenove hiš in drugih objektov, montažnih ali zidanih.   

Teja Gregorin je povedala, da je sprememba po prenovi ogromna, predvsem v zimskem času, ko je minilo precej časa, preden se je hiša ogrela. Naša najboljša biatlonka je s letošnjo sezono zadovoljna, dosegla je lepe uspehe in bila med najboljšimi na svetu s 3 mestom na Norveškem in srebrno medaljo na SP v Nemčiji v mešani štafeti. Gregorinova, ki v maju začenja priprave na novo sezono, ki večino časa preživi v naravi, jo toplina lesa še posebej privlači.

Želja o leseni montažni hiši, ki je sedaj energijsko varčna, se ji je v sodelovanju z Jelovico uresničila. 

 


Švicarski certifikat  Minergie  za energijsko varčnost hiš Jelovica

minergie memeber

Jelovica je postala član združenja za nizkoenergijsko in okolju prijazno gradnjo Minergie, s čimer dokazujemo kakovost svojih hiš na zahtevnem švicarskem trgu.Lani so v Jelovici v Švico prodali več kot 20 energijsko varčnih montažnih hiš, letos so ambicije večje, saj uspešno širijo prodajno mrežo v francosko in italijansko govorečih delih države. Z novim certifikatom potrjujejo, da so hiše Jelovica nizkoenergijske in zgrajene na okolju prijazen način. Če se investitorji odločijo za izgradnjo hiše v Minergie standardu, lahko pridobivajo določene subvencije gradnje s strani države, kar povečuje tržno vrednost izdelka.

Za pridobivanje certifikata Minergie je bila izbrana precej zahtevna večstanovanjska montažna hiša v več etažah, postavljena konec leta 2011. Hiša se bo energetsko samo oskrbovala, poleg toplotne črpalke so vgrajeni tudi sončni kolektorji in fotovoltaični paneli za proizvodnjo električne energije. V Jelovici svojo prepoznavnost in kompetentnost na področju trajnostne lesene gradnje na evropskem prostoru povečujejo tudi s certifikat Minergie.

 


Gradnja z lesom: skupen projekt Jelovice in študentov Fakultete za arhitekturo

4 Makete iz delavnice Gradnja z lesom Jelovica s študenti FAss 

V Jelovici so aktivni na različnih področjih; sodelujejo s strokovnimi in izobraževalnimi inštitucijami, kot so fakultete za lesarstvo, gradbeništvo in arhitekturo, kjer razvijajo in testirajo nove izdelke.

Lani so uspešno zaključili delavnico z študenti Fakultete za arhitekturo v Ljubljani: Gradnja z lesom.
Korist je bila obojestranska: združili so preverjene tehnologije izdelave sodobnih lesenih hiš in objektov s svežimi in inovativnimi idejami ter novimi pristopi bodočih arhitektov.

Študenti so v okviru delavnice izdelali projekte za več enodružinskih hiš in vil, stanovanjskih naselij ter oskrbovanih stanovanj na realnih lokacijah. Inspiracijo novih možnosti so iskali široko, raziskovali primere iz praks gradnje v lesu v tujini, preverjali najnovejše arhitekturne smernice in spoštovali zakonitosti lesa, kot osnovnega gradbenega materiala. Kritike strokovne javnosti so bile zelo dobre.

V Jelovici so z delavnico pridobili 24 svežih, kakovostnih in uporabnih rešitev, kar predstavlja dodano vrednost njihovi dosedanji ponudbi objektov trajnostne gradnje.

 

 


Ob letošnji 70 letnici hiše Jelovica posvet o izkušnjah in novih izzivih ter razstava
 

5 utrinki iz razstave ob 70 letnici hise Jelovicass 

Ob letošnji pomembni obletnici-70 let hiše Jelovica  - so v družbi konec januarja na GZS za strokovno in širšo javnost pripravili večji dogodek, posvet in razstavo zgodovine hiše Jelovica.
Najprej so se vrnili v čas nastajanja zgodbe o uspehu hiše Jelovica. 
Nekdanji soustvarjalci montažne hiše Jelovica so skozi prizmo časa delili svoje izkušnje, neizpolnjene ambicije in poučne zgodbe, ki nas lahko inspirirajo tudi danes.
Na drugi okrogli mizi, na temo skritih potencialih lesa in njegove uporabe so predstavniki države, ministrstva za gospodarstvo, zavoda za gozdove in podjetij razpravljali o stanju in priložnostih uporabe lesa, ki jih moramo izkoristiti v tako v domačem gospodarstvu, kot v širšem prostoru.
Ob koncu posveta sta  razstavo Od korenin do neba odprla Samo Hribar Milič, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in Gregor Benčina, predsednik Jelovica d.d.
Razstava je na traku časa predstavila 70 let ustvarjanja in zanimivih projektov, zaradi katerih je lesena montažna hiša Jelovica postala temelj razvoja hiše Jelovica za nove rodove. 

 Nova doktorica znanosti  Erika Kozem Šilih na Fakulteto za gradbeništvo v Mariboru

Člani sekcije SPLMS se zavedajo pomena znanja in vzgoje mladih strokovnjakov. Zato sodelujejo  z raziskovalnimi institucijami in podpirajo razvojno raziskovalne naloge na vseh tistih razvojnih področjih, ki doprinesejo k razvoju lesene gradnje.S podporo podjetij  tako poteka vrsta raziskovalnih nalog na Fakulteto za gradbeništvo v Mariboru, kjer se zavedajo, da bo doseganje ciljev nizkoogljične družbe zahtevalo korenite spremembe pri prostorskem načrtovanju, projektiranju in gradnji objektov. V ta namen bo nujno tudi sistematično izobraževanje mladih strokovnjakov, ki bodo  pripravljeni na novo prakso ekonomične, kakovostne in okolju prijazne gradnje. V petek, 20. aprila je gospa Erika Kozem Šilih na Fakulteti za gradbeništvo uspešno zagovarjala doktorsko raziskovalno nalogo z naslovom :

EKSPERIMENTALNA IN NUMERIČNA ANALIZA LESENIH OKVIRNIH STENSKIH ELEMENTOV Z ODPRTINAMI

Doktorska disertacija obravnava panelne stene, izdelane iz lesenega okvirja in enoslojnih mavčno-vlaknenih obložnih plošč, ki vsebujejo odprtino za okno ali vrata. Disertacija je usmerjena v nadaljevanje raziskovalnega dela, izvedenega v zadnjih letih na področju analize nosilnosti za prevzem vodoravnih obtežb montažnih stenskih elementov brez odprtin. Obravnavani stenski elementi predstavljajo sovprežne konstrukcije, sestavljene iz lesenega okvirja in obložnih plošč, ki so na okvir pritrjene z mehanskimi veznimi sredstvi - sponkami. Osnovni namen disertacije je določiti vpliv dimenzije odprtine na nosilnost in togost stenskega elementa. V okviru raziskave so izvajali eksperimentalne teste nosilnosti in numerične analize s pomočjo računalniških izračunov po metodi končnih elementov. Primerjava rezultatov numeričnih analiz z rezultati eksperimentalnih preiskav je prikazala dobro ujemanje. Za eksperimentalni del je gradbene elemente prispevala družba Marles hiše Maribor d.o.o. Glede na rezultate zaključujemo, da imajo stenski paneli z odprtinami lahko pomemben vpliv na togost in nosilnost montažnih stenskih sistemov, ki ga ni primerno zanemariti.

 


LUMAR z gradnjo moje hiše prihodnosti predstavlja koncept Aktivne hiše 

Lumar aktivna hisass

V podjetju Lumar so v mesecu marcu pričeli z gradnjo Moje hiše prihodnosti prve hiše za poskusno bivanje, ki predstavlja koncept Aktivne hiše, naslednji korak v razvoju energijsko učinkovite gradnje.
Aktivna hiša v sebi enakovredno združuje prijetno bivalno okolje in energijsko učinkovitost ter skrb za zmanjševanje vplivov na okolje. Energijsko učinkovit ovoj je osnova za gradnjo, za optimirano delovanje naprav v času uporabe skrbijo inteligentne inštalacije.
Kakovostna naravna osvetlitev in stalen dotok svežega zraka doprinašajo k visokem bivalnem ugodju, z maksimalnim izkoriščanjem obnovljivih virov energije aktivno zmanjšujemo vplive na okolje. Več o konceptu aktivne hiše in o gradnji Moje hiše prihodnosti lahko preberete na www.lumar.si in www.aktivnahiša.si

GZS ZLPI